Στις 8-12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο Confucius–Aristotle Symposium στο Qufu, γενέτειρα του Κομφούκιου, και στο Πεκίνο, σε μία συνεργασία από ιδιαίτερα σημαντικά Ιδρύματα και ακαδημαϊκούς φορείς από την Κίνα και την Ελλάδα: Mεταξύ αυτών, το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN), με Πρόεδρό του Jeffrey Sachs, και το Ίδρυμα Κομφούκιος της Κίνας. Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μαζί με την Ακαδημία Αθηνών ήταν τα δύο Ελληνικά Ιδρύματα-Εταίροι του Συμποσίου.
Η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, και Μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια στην Εναρκτήρια Τελετή στο Qufu, και απηύθηνε χαιρετισμό στην Εναρκτήρια Τελετή στο Πεκίνο (το κείμενο της ομιλίας εδώ). Παράλληλα η ομάδα του ΔΙΚΑΜ έκανε μία δυναμική παρουσία: ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας και Αντιπρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Ζαχαρίας Σκούρας, ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΔΙΚΑΜ, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, η Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Ελευθερία Ν. Γωνίδα, και οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΔΙΚΑΜ, Διδάκτορες Φιλοσοφίας, Δήμητρα Μπαλλά, Χριστίνα Παπαχρήστου και Χρήστος Πεχλιβανίδης. Με τις ομιλίες τους ανέδειξαν τη διαχρονική αξία του Αριστοτελικού έργου, προβάλλοντας για μία ακόμη φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ενός γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 3o Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε εφέτος στην Κίνα έρχεται ως συνέχεια του “Aristotle-Confucius Symposium” που διοργανώθηκε έναν χρόνο πριν στην Ελλάδα με συν-διοργανωτές την Ακαδημία Αθηνών, το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το Ίδρυμα Κομφούκιος της Κίνας και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ.
Το Συμπόσιο του 2023, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του ΧΧV World Congress of Philosophy, (WCPRome2024), της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων, ξεκίνησε τις εργασίες του στην Ακαδημία Αθηνών στις 3-5 Ιουλίου 2023 και συνεχίσθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα. Την ευθύνη της διοργάνωσης του δευτέρου μέρους του Συνεδρίου είχε το ΔΙΚΑΜ και η Προέδρός του, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (οι σημαντικότερες στιγμές του Συμποσίου εδώ).
Το Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε εφέτος στην Κίνα, περιελάμβανε δύο ενότητες: Η πρώτη, με τίτλο «Ancient Wisdom for Modern Challenges», 8 -10 Ιουλίου στο Qufu, με οικοδεσπότες το Nishan World Center for Confucian Studies και το China Confucius Foundation. Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Commons in Intellectual Traditions and Future Practices», στις 11-12 Ιουλίου στο Πεκίνο, με οικοδεσπότες το Tsinghua Institute for Advanced Study in Humanities and Social Sciences και το Mencius Foundation. (Photo-album εδώ)
Διακεκριμένοι μελετητές από την Κίνα, την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, καθώς και πολλά υποσχόμενοι Αριστοτελιστές της νεότερης γενιάς, συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα του Κομφούκιου, για να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας ηθικής στον 21ο αιώνα, αντλώντας από τη σοφία δύο αρχαίων πολιτισμών, της Κίνας και της Ελλάδας, και ειδικότερα από τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη και του Κομφούκιου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στην καταληκτική συνεδρία του Συμποσίου η δυνατότητα που προσφέρθηκε από το Mencius Foundation και τον Πρόεδρό του Meng Liang, απόγονο 79ης γενιάς του Μέγκιου, να συνομιλήσουν οι σύνεδροι με τα ολογράμματα των δύο αρχαίων φιλοσόφων, Αριστοτέλη και Μέγκιου. Είχαν έτσι την εξαιρετική εμπειρία να απολαύσουν τις πράγματι εμπεριστατωμένες απαντήσεις του Μέγκιου και Αριστοτέλη μέσω της ΑΙ στις ερωτήσεις που τους επέβαλαν οι μελετητές του Κονφουκιανισμού και οι Αριστοτελιστές από τις διάφορες χώρες, αλλά και οι «συμπατριώτες» του Αριστοτέλη από το ΑΠΘ και μελετητές του έργου του (σύντο video εδώ) το οποίο έχει την μοναδική στην ιστορία της ανθρώπινης διανόησης επίδραση επί 2400 χρόνια και συνεχίζει να είναι παρόν έως σήμερα.
Τα οφέλη από το άνοιγμα των συνεργασιών του ΔΙΚΑΜ προς την Κίνα είναι πολλαπλά για την Ελλάδα. Πέραν της προβολής της βαθιάς συγγένειας που συνδέει τη φιλοσοφική κληρονομιά της Κίνας και της Ελλάδας, έχουν ενισχυθεί οι Ακαδημαϊκοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες και ειδικότερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεγάλα Ιδρύματα της Κίνας. Σημαντική είναι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ίδρυμα Κομφούκιος της Κίνας, την Ακαδημία Αθηνών, και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN) που έγινε επίσημα στην Ακαδημία Αθηνών κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου τον Ιούλιο του 2023 (για περισσότερα εδώ), καθώς και η πρόταση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας από το Nishan World Center for Confucian Studies με έδρα το Qufu.
Άλλωστε, με ύστερα από πρόταση της Προέδρου του ΔΙΚΑΜ προς τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, ξενίνησαν τάχιστα όλες οι απαραίτητες ενέργειες με τελικό στόχο να πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση των αρχαίων Σταγείρων του Δήμου Αριστοτέλη στην Χαλκιδική και του Qufu, γενέτειρας το Κομφούκιου, στην Κίνα.
Τέλος, δεν μπορεί να μην προκαλέσει εντύπωση η τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνουν τον βαθύ σεβασμό τους ο λαός της Κίνας, οι Τοπικές αρχές και η Πολιτεία εν γένει για την παράδοσή τους και ειδικότερα για τον Κομφούκιο, σε αντίθεση προς την σουγκριτικά μεγάλη αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας στο σύνολό της, για τον Αριστοτέλη και την τεράστια κληρονομιά παγκόσμιας εμβέλειας που μας έχει αφήσει με το έργο του (σύντομο video εδώ)
Περισσότερες στο facebook του ΔΙΚΑΜ
https://web.facebook.com/interdisciplinarycenterforaristotlestudies/?_rdc=1&_rdr