Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, (ΔΙ.Κ.Α.Μ.), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει συμπληρώσει δώδεκα χρόνια δράσης. Ιδρύθηκε στις 6 Ιουλίου του 2011 με απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στόχος του είναι η δι-επιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και προβολή σε διεθνή κλίμακα του Αριστοτελικού έργου, σε πεδία που καλύπτουν, όχι μόνον τους παραδοσιακούς κλάδους της Φιλοσοφίας, αλλά και τους βασικούς τομείς των επιστημών. Αυτό αποτελεί και τον καινοτόμο χαρακτήρα του Κέντρου, καθιστώντας το μοναδικό στο είδος του σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε, το Διοικητικό και Επιστημονικό του Συμβούλιο αποτελούνται, όχι μόνον από φιλοσόφους αλλά και από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, μελετητές του Αριστοτελικού έργου. Το ίδιο ισχύει για τα μέλη της διεθνούς Τιμητικής Επιστημονικής Επιτροπής
Δραστηριότητες με τις οποίες έχει επιτευχθεί έως τώρα ο στόχος του ΔΙΚΑΜ είναι η διοργάνωση διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων & Σεμιναρίων, Πολιτιστικών εκδηλώσεων και Διαλέξεων για το Ευρύ κοινό, συμμετοχή σε διεθνή Συνέδρια, εκδόσεις επιστημονικών τόμων και Πρακτικών Συνεδρίων. Κορυφαία εκδήλωση του ΔΙΚΑΜ απετέλεσε η διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 χρόνια», τον Μάιο του 2016 στο ΑΠΘ, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα με 250 ομιλητές από 40 χώρες από τις 5 Ηπείρους, και η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου σε δύο τόμους: Aristotle –Contemporary Perspectives on his Thought (Demetra Sfendoni-Mentzou ed., Berlin: De Gruyter, 2018) και Proceedings of the World Congress “Aristotle and Contemporay Science (Demetra Sfendoni-Mentzou ed., Thessaloniki: AUTh & DIKAM, 2019).
Την αναγνώριση της σημασίας των στόχων που υπηρετεί το ΔΙ.Κ.Α.Μ., αλλά και της τεράστιας απήχησης της εμβληματικής μορφής του Αριστοτέλη, ο οποίος γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής (384-322), την έχουν δείξει έμπρακτα, κορυφαίες προσωπικότητες της Πολιτείας, όπως οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, Ευρωβουλευτής Sylvia Costa, ο Πρόεδρος της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP), Dermot Moran, και ο νυν Πρόεδρος της FISP, Luca Scarantino.
Με τη συνεργασία τους, άλλωστε, σε όλα τα επίπεδα έχουν προσδώσει σημαντικό κύρος στη δωδεκαετή δράση του ΔΙ.Κ.Α.Μ. κορυφαίοι Αριστοτελιστές με παγκόσμια αναγνώριση, από τον Πανεπιστημιακό και, ευρύτερα, Ακαδημαϊκό χώρο, και διεθνή Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδος και του εξωτερικού, όπως η Ακαδημία Αθηνών, η International Federation of Philosophical Societies (FISP), και η International Association for Presocratic Philosophy.
Πρόσφατα, μάλιστα, το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, διηύρυνε τον ορίζοντα των συνεργασιών του και προς την Κίνα, με τη διοργάνωση του “Aristotle–Confucius Symposium on Ethics for the 21st Century” τον Iούλιο του 2023 στο ΑΠΘ, στα αρχαία Στάγειρα και αρχαία Μίεζα, με συν-διοργανωτές την Ακαδημία Αθηνών, το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, και το Ίδρυμα Κομφούκιος της Κίνας, καθώς και του ομωνύμου διεθνούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Qufu και Πεκίνο της Κίνας τον Ιούλιο του 2024. Συμμετέχει, άλλωστε, επίσημα στο 25ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, στη Ρώμη τον Αύγουστο του 2024 (https://wcprome2024.com/), με την διοργάνωση τριών Προσκεκλημένων Συνεδριών για τον Αριστοτέλη.
Επέτυχε, έτσι, με τις άοκνες και ανιδιοτελείς προσπάθειές του —χωρίς καμία ετήσια επιχορήγηση από κάποιον φορέα —να δώσει σημαντική ώθηση στη μελέτη του Αριστοτελικού έργου μέσα από μία σύγχρονη και διεπιστημονική σκοπιά, και ταυτόχρονα να προβάλει σε παγκόσμια κλίμακα την εμβληματική μορφή του οικουμενικού πανεπιστήμονα φιλοσόφου Αριστοτέλη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθήστε το video για τα δώδεκα χρόνια δράσης του ΔΙ.Κ.Α.Μ. εδώ