Στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2023 η Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ, (ΔΙΚΑΜ), Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, συμμετείχε στο Ninth Nishan Forum on World Civilizations και στο 2023 Nishan Forum on Classical Civilizations, ως μόνη Ελληνίδα φιλόσοφος επίσημα προσκεκλημένη από το Foreign Affairs Office of Sandong Provincial People’s Government.
To Nishan Forum on World Civilizations (http://www.chinakongzi.org/zt/yyb/ ), το οποίο έχει συμπληρώσει εφέτος εννέα χρόνια, “είναι μια πλατφόρμα διαλόγων, ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των πολιτισμών». Το Ninth Nishan Forum on World Civilizations πραγματοποιήθηκε στο Qufu της επαρχίας Shandong με θέμα, «Οι κοινές αξίες της ανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον—Προωθώντας τις Ανταλλαγές μεταξύ Πολιτισμών και την Αμοιβαία μάθηση ως απάντηση στις Παγκόσμιες Προκλήσεις». Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη παράλληλα και το 2023 Nishan Forum on Classical Civilizations, με το ΔΙΚΑΜ ως ένα από τα supporting Institutions.
Στο πλαίσιο των δύο αυτών Συνεδρίων, έλαβε χώρα επίσης η 1η επίσημη συνεδρίαση για τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου “Aristotle–Buddha–Confucius–Daoism Symposium on Ancient Wisdom for Modern Challenges,” το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Κονφούκιου, Qufu, της επαρχίας Shandong, στις 8-12 Ιουλίου 2024, με την συμμετοχή του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ) στην διοργάνωση του Συνεδρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν, η Αντιπρόεδρος και Γενική Γραμματέας του China Confucius Foundation, Guo Chengyan, ο Πρόεδρος του Sustainable Development Solutions Network των Ηνωμένων Εθνών, Jeffrey Sacs, η Πρόεδρος το Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, o Πρόεδρος του Κέντρου Aρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού, Στέλιος Βιρβιδάκης, Πρόεδρος του Nishan World Center for Confucius Studies, και οι επικεφής Τμημάτων του Shandong Provincial Government.
Τα δύο ανωτέρω Συνέδρια αποτελούν ένα σύνολο εορτασμών μαζί με την Τελετή Μνήμης του Κονφούκιου (2023 Memorial Ceremony for Confucius). Πρόκειται για μία εξαιρετικά εντυπωσιακή και επιβλητική ετήσια τελετή που γίνεται εδώ και 1000 χρόνια στις 28 Σεπτεμβρίου προς τιμήν των γενεθλίων του Κονφούκιου, η διδασκαλία του οποίου έχει μία διαρκή επίδραση στην Κίνα, και στον Ασιατικό κόσμο εν γένει, για 2500 χρόνια, κάτι αντίστοιχο με την επίδραση του Αριστοτέλη στον Δυτικό κόσμο. Υπάρχει, ωστόσο, μία τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνουν τον βαθύ σεβασμό τους ο λαός της Κίνας, αλλά και η Πολιτεία, για την παράδοσή τους και τον Κονφούκιο, σε αντίθεση προς την αδιαφορία της Ελληνικής πολιτείας για την τεράστια κληρονομιά παγκόσμιας εμβέλειας του Αριστοτέλη.
Φωτογραφίες του Nishan Forum on World Civilizations στη photo gallery