Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσαν οι εργασίες του διεθνούς Συνεδρίου, Aristotle-Confucius Symposium on Ethics for the 21st Century, νιώθω την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας παρουσιάσω μία συνοπτική έκθεση των όσων είχαμε την τεράστια χαρά, τιμή και ικανοποίηση να ζήσουμε κατά τη διάρκεια ενός μοναδικού στο είδος του ιστορικού Συνεδρίου, με συν-διοργανωτές την Ακαδημία Αθηνών, το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το Ίδρυμα Κομφούκιος της Κίνας και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (μπορείτε να παρακολουθήσετε τις σημαντικότερες στιγμές του συνεδρίου εδώ).
Το Συνέδριο, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του ΧΧV World Congress of Philosophy, Rome 2024, της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων, ξεκίνησε τις εργασίες του από την Ακαδημία Αθηνών στις 3-5 Ιουλίου 2023 και συνεχίσθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα. Την ευθύνη της διοργάνωσης του δευτέρου μέρους του Συνεδρίου είχε το ΔΙΚΑΜ και η Προέδρός του, Μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου,
Κορυφαίοι μελετητές διεθνούς κύρους από την Κίνα, την Ελλάδα, την Ευρώπη, και άλλα μέρη του κόσμου, συγκεντρώθηκαν σε ένα οδοιπορικό στα βήματα του Αριστοτέλη, προκειμένου να συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας ηθικής για τον 21ο αιώνα, αντλώντας από τη σοφία δύο πανάρχαιων πολιτισμών, της Κίνας και της Ελλάδας, και ειδικότερα από τη διδασκαλία του Αριστοτέλη και του Κομφούκιου. Πρόκειται για μία επιτακτική ανάγκη στην εποχή μας, η οποία αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ηθικής, της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας, της παιδείας, με κρίσιμα θέματα όπως, η κλιματική κρίση, η ανισότητα του πλούτου, η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και η έλλειψη κατανόησης των βασικών στοιχείων που ενώνουν τους διάφορους πολιτισμούς.
Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο τ. Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε την εναρκτήρια ομιλία στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, με θέμα, «Αριστοτέλης και Κομφούκιος: Σε αναζήτηση ορισμένων κοινών φιλοσοφικών τόπων», καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με την αποστολή μαγνητοσκοπημένου ένθερμου μηνύματος/ομιλίας, αναφερόμενος στην προσφορά του ΔΙΚΑΜ για την μελέτη και προβολή του Αριστοτελικού έργου, αλλά και στην τεράστια συμβολή του Σταγειρίτη φιλοσόφου, Αριστοτέλη, στην οικοδόμηση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ιδιαίτερα τιμητικοί ήταν, επίσης, οι χαιρετισμοί του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριου Κωβαίου, του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνου Μπίκου, του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, και τ. Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου—τον χαιρετισμό/ομιλία του οποίου ανέγνωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, ΑΠΘ—του Προέδρου της FISP (Ιnternational Federation of Philosophical Societies) και του ΧΧV World Congress of Philosophy, Rome 2024, Luca Μ. Scarantino, και του Προέδρου του United Nations Sustainable Solutions Network (UN SDSN), Καθηγητή του Columbia University, Jeffrey Sachs, εμπνευστή και συντονιστή όλου αυτού του εγχειρήματος με παγκόσμια απήχηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στο ΑΠΘ και στους ανωτέρω δύο εμβληματικούς τόπους μιας τέτοιας κλίμακας και σπουδαιότητας συνάντηση των δύο πολιτισμών, της αρχαίας Κίνας και της αρχαίας Ελλάδος, η επίδραση των οποίων άφησε και συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας, το οποίο έχει συμβάλει για μία ακόμη φορά—μετά την τεράστια επιτυχία που είχε σημειώσει το Παγκόσμιο Συνέδριο του ΔΙΚΑΜ, “Aristotle 2400 Years,” το 2016—στην ανάδειξη παγκοσμίως της εμβληματικής μορφής του Αριστοτέλη, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που φέρει το όνομα του φιλοσόφου, και των εμβληματικών τόπων, οι οποίοι συνδέονται με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο.
Άλλωστε, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, ότι στο πλαίσιο του πρώτου μέρους του Συνεδρίου στην Ακαδημία Αθηνών (3-5 Ιουλίου 2023) πραγματοποιήθηκε η υπογραφή Συνεργατικού Μνημονίου Κατανόησης (MoU) (Memorandum of Understanding)—ύστερα από πρωτοβουλία της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα—το οποίο συνυπέγραψαν τα εξής μέλη: Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, Ίδρυμα Κομφούκιος της Κίνας, Ακαδημία Αθηνών, Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, του ΑΠΘ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ».
Στόχος του Μνημονίου είναι η προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, με κεντρικό άξονα τη σχέση μεταξύ των δύο πανάρχαιων πολιτισμών, της Ελλάδας και της Κίνας και ειδικότερα των δύο εμβληματικών φιλοσόφων, του Αριστοτέλη και Κομφούκιου. Η πρώτη ενέργεια που αποφασίσθηκε είναι η απόφαση να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2024 το επόμενο Συνέδριο στην Κίνα, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εναλλάξ μία φορά στην Ελλάδα και μία φορά στην Κίνα (βλ. σχετικά Δελτίο Τύπου ΑΠΘ εδώ) .
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ύστερα από επίσημα κατατεθειμένη πρόταση της Προέδρου του ΔΙΚΑΜ, Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου, προς τον Πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, Σιάο Τζουντσένγκ και τον Δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο, και ύστερα από προφορική πρόσκληση κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προς την Αντιπρόεδρο και Γενική Γραμματέα του Ιδρύματος Κομφούκιος της Κίνας, Guo Chengyan, αποφασίστηκε με ενθουσιασμό να προβούν στην αδελφοποίηση των αρχαίων Σταγείρων, γενέτειρας του Αριστοτέλη και Κουφού της Κίνας, γενέτειρας του Κομφούκιου.
Ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό έχει ήδη αναρτηθεί στην photo gallery της ιστοσελίδας μας. Σύντομα θα γίνει ανάρτηση των βιντεοσκοπημένων εργασιών του Συνεδρίου.
Με εκτίμηση και εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου
Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ
Μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών
Ετικέτες: Αρχική, Εκδηλώσεις, Νέα, Συμπόσια