Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, του ΑΠΘ, έδωσε με επιτυχία το παρόν στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Συνέδριο με θέμα «Η Αρχαία Σοφία για τις Σύγχρονες Προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Ιουλίου 2022 στην Αθήνα. Διεθνούς κύρους μελετητές της Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφίας της Επιστήμης, της Πολιτικής Επιστήμης, της Οικονομίας, της Ψυχολογίας και άλλων διεπιστημονικών κλάδων, συναντήθηκαν στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ για να εξετάσουν, με ποιόν τρόπο η αρχαία φιλοσοφία, και πιο συγκεκριμένα ο Αριστοτέλης και ο Κομφούκιος, μπορούν να μας βοηθήσουν σήμερα να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις της εποχής μας.
Τον τόνο για την επικαιρότητα της Αριστοτελικής σκέψης έδωσε η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, η οποία επεσήμανε, ότι ο λόγος για τον οποίο το Αριστοτελικό έργο είχε μια μοναδική και αδιάλειπτη επίδραση στην ανθρώπινη νόηση σε μια περίοδο είκοσι τεσσάρων αιώνων, και συνεχίζει να είναι ζωντανό, είναι το γεγονός ότι ο Σταγειρίτης φιλόσοφος παρήγαγε ένα πολυσχιδές έργο, το οποίο καλύπτει όλους τους τομείς της Φιλοσοφίας, και επεκτείνεται με εντυπωσιακό τρόπο σε όλους τους κλάδους των επιστημών. Και συνέχισε: Όσον αφορά στο επιστημονικό έργο: «Δεν μπορεί παρά να επισημάνει κανείς, ότι ο Αριστοτέλης οριοθέτησε το αντικείμενο των επιστημών και δεν μπορεί παρά να μιλήσει με θαυμασμό για τον απίστευτο πλούτο των παρατηρήσεών του, αλλά και για την ταξινόμηση και επεξεργασία τους, σε όλες τις πτυχές του φυσικού κόσμου. Ωστόσο, αυτό που κάνει ακόμη πιο πολύτιμη και διαχρονική τη συμβολή του Αριστοτέλη στην επιστήμη είναι το γεγονός, ότι συνέβαλε ουσιαστικά στη γένεση της επιστήμης ως ειδικού τρόπου του γιγνώσκειν».
Τη επικαιρότητα του Αριστοτελικού έργου σε διάφορους τομείς έφεραν επίσης στο φως με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τα μέλη του Διοικητικού και Επιστημονικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΜ: Ζαχαρίας Σκούρας, Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας, Φιλήμων Παιονίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών. Στην ιδιαίτερα επιτυχή παρουσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνέβαλαν επίσης με τη συμμετοχή τους, ο Νικόλαος Θεοδοσίου, Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών και Πρόεδρος του Δικτύου για την Επίλυση Προβλημάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (SDSN), η Αναστασία Ζαμπανιώτου, Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και η Σοφία-Ελευθερία Γωνίδα, Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.
Το Συνέδριο οργανώθηκε από τον καθηγητή Jeffrey David Sachs, Διευθυντή του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης (CSD) στο Πανεπιστήμιο Columbia, Πρόεδρο του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN), και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΔΙΚΑΜ, και από τη Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Συμπρόεδρο του SDSN στην Ευρώπη.
Το Συνέδριο περιελάμβανε έξι θεματικές συνεδρίες και ξενάγηση στην Ακρόπολη και στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Έχει σημασία να τονισθεί, ότι αυτό το ιδιαίτερα επιτυχές Συνέδριο αποτελεί τον προάγγελο του μεγάλου Συνεδρίου: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΦΟΥΚΙΟΣ, που θα πραγματοποιηθεί, με τη συνεργασία Ελλάδος και Κίνας, τον ερχόμενο Ιούλιο στην Αθήνα. Η Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, η οποία συμμετέχει στην Steering Committee του Συνεδρίου, έχει κάνει ήδη την πρόταση, μέρος του Συνεδρίου να πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη και στην αρχαία Μίεζα τον τόπο, όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το Παγκόσμιο Συνέδριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ», με τη συμμετοχή ομιλητών από 40 χώρες από τις πέντε Ηπείρους, να συγκεντρωθεί και πάλι η παγκόσμιος φιλοσοφική/Αριστοτελική κοινότητα στη γενέτειρα του οικουμενικού φιλοσόφου Αριστοτέλη.
Συνημμένα:
Αρχείο
Ετικέτες: Αρχική, Νέα, Συνέδρια