Εταίρος της σύμπραξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής γίνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την υλοποίηση του οραματικού έργου δημιουργίας “Διεθνούς Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης”.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα συνυπογράψει σε επίσημη τελετή το Σύμφωνο Συνεργασίας με το ΑΠΘ και τον Δήμο Αριστοτέλη, ώστε να συμμετάσχει ενεργά στο μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο για τη βόρεια Χαλκιδική, με παγκόσμια εμβέλεια.
Κατ’ αρχήν αναφέρθηκε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε τον Ιούνιο του 2019 με τη Κοινή Συντονιστική Επιτροπή του Κέντρου, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του, καθώς και την επιθυμία του να επισκεφθεί την περιοχή και τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων, καθώς και να ενημερώνεται για την πορεία της υλοποίησης του έργου.
Στη σύσκεψη, ο Περιφειάρχης κύριος Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει ως τρίτος εταίρος στο σημαντικό αυτό έργο, που θα προβάλει διεθνώς την εμβληματική μορφή του Αριστοτέλη, το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο του, στον τόπο γέννησής του, καθιστώντας τη βόρεια Χαλκιδική πόλο έλξης επισκεπτών από όλον τον κόσμο”. Τόνισε ακόμη ότι αυτό είναι κάτι που “το οφείλουμε στην Ιστορία και στον πολιτισμό μας.” Άλλωστε, συμπλήρωσε, “τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, τόσο σε τουριστικό και οικονομικό, όσο και σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.”
Ο νέος Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, τόνισε ότι «η νέα διοίκηση του Α.Π.Θ. είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για να υλοποιηθεί αυτό το σπουδαίο έργο” και συνέχισε: “Συμμετέχουμε και στηρίζουμε ενεργά τη δημιουργία του Κέντρου. Το Α.Π.Θ. φέρει, άλλωστε, το όνομα του Αριστοτέλη και το επιστημονικό δυναμικό μας, με στελέχη από την Πολυτεχνική Σχολή, τη Φιλοσοφική Σχολή, τη Σχολή Θετικών Επιστημών και τη Νομική Σχολή και ασφαλώς με κύριο μοχλό εκ μέρους του Α.Π.Θ. το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών,συνέβαλε και θα συνεχίσει να συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του φιλόδοξου και οραματικού έργου, με στόχο τη διαφύλαξη και την προώθηση της παρακαταθήκης του έργου του Αριστοτέλη.”
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Βαλιάνος επισήμανε ότι «το σχέδιο έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου” και δήλωσε χαρακτηριστικά: “Θα συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να δοθεί η μέγιστη προβολή διεθνώς ενός έργου, που θα δώσει στον τόπο μας τεράστια ώθηση. Ο Δήμος Αριστοτέλη ως βασικός εταίρος θα έχει ισχυρή άποψη και θα συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση και επιτυχία του εγχειρήματος».
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ (ΔΙ.Κ.Α.Μ.), Δήμητρα Σφενδόνη- Μέντζου, παρουσίασε τη γενικότερη έως σήμερα δράση του ΔΙ.Κ.Α.Μ. για τη μελέτη και παγκόσμια προβολή του Σταγειρίτη φιλοσόφου, με κορυφαία εκδήλωση τη διοργάνωση το 2016 του Παγκοσμίου Συνεδρίου για την επέτειο των 2400 χρόνων του Αριστοτέλη, ενώ ο Ιωάννης Μίχος, πρώην Δήμαρχος Αριστοτέλη και υπεύθυνος της συντονιστικής επιτροπής για τη δημιουργία του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρωνπαρουσίασε τις λεπτομέρειες και τον σχεδιασμό που έχει γίνει έως τώρα για την ίδρυση, τη λειτουργία του και τη βιωσιμότητά του.
Στη σύσκεψη εκτός των παραπάνω ονομαστικά αναφερομένων συμμετείχαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο πρώην Δήμαρχος Γεώργιος Ζουμπάς, καθώς και οι Καθηγητές του Α.Π.Θ., μέλη της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου: Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής, ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος, πρώην Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής, ΑΠΘ, Ιωάννης Σειραδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής, Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής, Σταύρος Αυγολούπης, Διατελέσας Καθηγητής Αστρονομίας, Νικόλαος Τσινίκας, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δήλωσαν στο σύνολό τους τη μεγάλη σημασία που έχει η αναγγελθείσα από τον Περιφερειάρχη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως εταίρου του Συμφώνου Συνεργασίας, καθώς θα συμβάλει σημαντικά, τόσο σε επίπεδο διεκδίκησης, όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας για την υλοποίηση του έργου.
Ετικέτες: Αρχική, Νέα, Συναντήσεις