Την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019 ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου προς τιμήν του Σταγειρίτη φιλοσόσου Αριστοτέλη στο Institut D’ Etudes Scientifiques de Cargese του Πανεπιστημίου της Κορσικής. Ο τίτλος του Συνεδρίου, το οποίο θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 9 Μαρτίου είναι: “L’ Heritage d’ Aristote Aujuourd’ Hui.L’articulation des sciences et des arts” / “Η Κληρονομιά του Αριστοτέλη Σήμερα. Η έκφρασή της στις επιστήμες και στην Τέχνη». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από την Fédération de Recherche Environnement et Société(FRES) του Πανεπιστημίου της Κορσικής, με τη συνεργασία του “Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών” του ΑΠΘ, καθώς και άλλων διεθνούς κύρους Ευρωπαϊκών ερευνητικών Κέντρων, όπως το CNRS της Γαλλίας (Centre Nationale de la Recherche Scientifique/Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) και το Group for Early Modern Cultural Analysis (FEMCA) του Πανεπιστημίου της Louvain.
Στην έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Κορσικής, Paul-Marie Romani, η Πρόεδρος τηςFédération de Recherche Environnement et Société(FRES),Françoise Graziani, και η Πρόεδρος του “Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών,”ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.
Το Συνέδριοέχει έναν καθαρά διεπιστημονικό χαρακτήρα, όσον αφορά στη μελέτη του Αριστοτελικού έργου, κάτι το οποίο εναρμονίζεται, άλλωστε, απόλυτα με τους στόχους του “Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών,” ΑΠΘ.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν διεθνούς κύρους μελετητές του Αριστοτελικού έργου, όπως οι Pierre Pellegrin (Aristote biologiste : un précurseur?), Tomas Calvo (Physique et ontologie dans le projet métaphysique et épistémologique d’Aristote), David Levebvre (Puissance et acte chez Aristote:_L’unité sans uniformité), Victor Caston, (Aristotle on the Unity of Psychology: How to Divide the Soul). H Πρόεδρος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, συμμετέχει με θέμα «Aristotle’s conception of Physis and Contemporary Scientific Thought».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το χωριό Cargeze (Καργκέζε) “ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους απογόνους μια ομάδας μεταναστών από τη Μάνη, οι οποίοι είχαν πρωτοεγκατασταθεί στην Κορσική έναν αιώνα νωρίτερα. Και είναι φυσικά συγκινητικό το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο του Καργκέζε αποφάσισε να τιμήσει τον μεγάλο Μακεδόνα φιλόσοφο με τη διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού Συνεδρίου που έχει στόχο να προβάλει τη σχέση του Αριστοτελικού έργου με τις διάφορες επιστήμες και την σύγχρονη επιστημονική σκέψη.
Βλ. Δελτίο Τύπου Α.Π.Θ. εδώ.
Συνημμένα:
Αρχείο
Ετικέτες: Αρχική, Νέα, Συνέδρια