ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ (1913-2016)
Στις 7 Φεβρουαρίου 2016 έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός και φιλόσοφος Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Ο σημαντικός Έλληνας διανοητής, γνωστός στο ευρύ κοινό, τόσο για το ακαδημαϊκό του έργο, όσο και για τις πολιτικές του θέσεις που με παρρησία και συνέπεια υπηρέτησε καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του, πρόσφερε πολλά και σημαντικά στη φιλοσοφία. Ήδη, με την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής το 1939, Το δικαίωμα ως διανόημα του νομοθέτου, εγκαινιάζει τη μελέτη ενός όχι και τόσο διαδομένου στον Ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο κλάδου της φιλοσοφίας, αυτού της φιλοσοφίας και θεωρίας του δίκαιου. Έκτοτε, καθιερώνεται στον χώρο της φιλοσοφίας ως ένας φιλόπονος ερευνητής της με σημαντικές πρωτότυπες μελέτες για τον Ησίοδο, τον Παρμενίδη, τον Δημόκριτο, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Κάντ, τον Χέγκελ, τον Μαρκούζε, τον Καστοριάδη. Για τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο η μελέτη της φιλοσοφίας και της ιστορίας της δεν πελαγοδρομεί, αλλά έχει συγκεκριμένη ατζέντα: προβλήματα ηθικής και πολιτικής, αλλά και ζητήματα αισθητικής, παιδείας και πολιτισμού. Μέσα από τη βαθιά γνώση της ιστορίας των φιλοσοφικών ερωτημάτων, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος αναδεικνύει στα έργα του ιδέες και νοήματα που θα απασχολήσουν όχι μόνο τον μετέπειτα φιλοσοφικό στοχασμό, αλλά ακόμη τη νομική επιστήμη, την πολιτική θεωρία, την κοινωνιολογία και τη λογοτεχνική κριτική.
Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος συνέγραψε πάνω από 30 βιβλία μεταξύ των οποίων το Φιλοσοφία του Δικαίου (Αθήνα: Παπαζήσης, 1954), Πολιτική φιλοσοφία του Πλάτωνος (Αθήνα: Σεφερλής, 1957), Études sur la liberté (Παρίσι: Marcel Rivière, 1974), Μελετήματα ηθικής. (Αθήνα: Παπαζήσης, 1976), Θέματα ιστορίας και πολιτικής (Αθήνα: Παπαζήσης, 1977), Aristote sur la famille et la justice (χ. τ., Ousia: 1983), Δοκίμια και λόγοι (Αθήνα: Εστία, 1983), Επίμαχοι θεσμοί και άλλα θέματα. (Αθήνα: Παπαζήσης, 1987), Φιλοσοφία και διαλεκτική (Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 1990), Philosophy of History in Ancient Greec (Athens, Academy of Athens: 1991), Φήμη Απόντων (Αθήνα: Καστανιώτης, 1995), Συμβολή στη φιλοσοφία της εργασίας (Αθήνα: Παπαζήσης, 1997), La philosophie politique de Platon (χ. τ., Ousia: 1997), Φιλοσοφίας εγκώμιον (Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, 1999), Φιλοσοφία και θεωρία του πολιτισμού (Αθήνα: Παπαζήσης, 2001), Φιλοσοφικά (Αθήνα: Παπαζήσης, 2007).
Δίδαξε φιλοσοφία στις Σχολές Ελευθέρων Σπουδών «Άσκραιος» και «Aθήναιον» πριν από το 1967, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1969 έως το 1974 στο Πανεπιστήμιο Nancy της Γαλλίας. Ακόμη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1975 έως το 1980, όπου υπήρξε και πρύτανης το ακαδημαϊκό έτος 1978-1979. Υπήρξε τακτικό μέλος από το 1984 και πρόεδρος το 1993 της Aκαδημίας Aθηνών, ξένος εταίρος της Pουμανικής Aκαδημίας και της Aκαδημίας της Mασσαλίας. Τιμήθηκε με ανώτερες διακρίσεις από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Ελλάδας, Γαλλίας και Iταλίας για το έργο και την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό.
Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος έδειξε την ένθερμη υποστήριξή του στο έργο του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του Α.Π.Θ., ήδη από την Τελετή της Επίσημης Έναρξης τον Δεκέμβριο του 2011 με έναν εξαιρετικά μεστό Χαιρετισμό (βλ. επισυναπτόμενα αρχεία). Απετέλεσε, άλλωστε, ο ίδιος ένα από τα μέλη της Τιμητικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 χρόνια» ήδη από την έναρξη των εργασιών της διοργάνωσης του Συνεδρίου το 2013.
Ετικέτες: Αρχική, Νέα