Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο την Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015, την Πρόεδρο του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ), Ομότιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου και τα μέλη του Δ.Σ., Καθηγητές Ιωάννη Σειραδάκη, Αντιπρόεδρο, Ζαχαρία Σκούρα, Γ. Γραμματέα, και Σταύρο Αυγολούπη, Μέλος.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΜ, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου, «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια». Την διοργάνωση έχει αναλάβει με πρωτοβουλία του το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του Α.Π.Θ., το οποίο έχει την αμέριστη στήριξη και συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Λόγω της σπουδαιότητος του γεγονότος, η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, απηύθυνε το αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, να θέσει Υπό την Αιγίδα του το Συνέδριο και να το τιμήσει με την παρουσία του κηρύσσοντας την Έναρξη του Συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τα μέλη του Δ.Σ. για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συνεδρίου, απεδέχθη ασμένως το αίτημα να θέσει υπο την Αιγίδα του το Συνέδριο. Ταυτόχρονα δήλωσε την αμέριστη ηθική συμπαράστασή του στο όλο εγχείρημα και διαβεβαίωσε για την πρόθεση και επιθυμία του να κηρύξει την Έναρξη του Συνεδρίου.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια» διοργανώνεται στις 23-28 Μαΐου του 2016, για τον εορτασμό της επετείου των 2400 χρόνων από τη γέννηση του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη. Στόχος του είναι να αναδείξει το μοναδικό σε μέγεθος και επιρροή στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος Αριστοτελικό έργο—γεγονός που το καθιστά αναπόσπαστο και ουσιαστικό τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς—, τον διεπιστημονικό του χαρακτήρα, την καθολικότητα και την επικαιρότητά του. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που φέρει το όνομά του, στα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, καθώς και στην αρχαία Μίεζα, τον τόπο όπου ο φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.