ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΑΜ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ»
ΚΑΙ
ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ UNESCO ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΤΟ 2016
«ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»
Για την ανάληψη της διοργάνωσης Παγκόσμιου Συνεδρίου, με τον τίτλο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια» για την επέτειο 2400 χρόνων από τη γέννηση του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατά την επίσκεψή τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, η Πρόεδρος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου και τα μέλη του Δ.Σ., Καθηγητές Ιωάννης Σειραδάκης και Σταύρος Αυγολούπης.
Τα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν, επίσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι ύστερα από πρόταση του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών», προς την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, συνυπέγραψαν την υποβολή υποψηφιότητας να ανακηρυχθεί το 2016 ως «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη».
Μεταξύ των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για τον εορτασμό της μεγάλης επετείου, προεξάρχουσα θέση θα έχει το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια», που θα διοργανώσει, το Μάιο του 2016, το “Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών” με την άμεση και ένθερμη στήριξη και συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Πρυτανικών Αρχών.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο γεγονός, το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει το μοναδικό σε μέγεθος και επιρροή στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος Αριστοτελικό έργο—γεγονός που το καθιστά αναπόσπαστο και ουσιαστικό τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς—καθώς και τον διεπιστημονικό του χαρακτήρα, αλλά και την επικαιρότητά του.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στα αρχαία Στάγειρα (Δήμος Αριστοτέλη), γενέτειρα του Αριστοτέλη, καθώς και στην αρχαία Μίεζα (Δήμος Νάουσας), τον τόπο όπου ο φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.
Στις 16 και 17 Μαρτίου 2015 θα συνεδριάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία αποτελείται από διεθνούς κύρους ειδικούς Αριστοτελιστές από τις εξής χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, προκειμένου να συζητήσει επιστημονικά θέματα και να καταρτήσει το Πρόγραμμα του Συνεδρίου.