Συνάντηση Ιταλών μαθητών/νικητών του διαγωνισμού για τον Αριστοτέλη στα Λύκεια της Ρώμης με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. και την Πρόεδρο του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Α.Π.Θ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΤΑΛΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙ.Κ.Α.Μ.

Με την ολοκλήρωση του μαθητικού διαγωνισμού, “In viaggio con Aristotele” («Ταξιδεύοντας με τον Αριστοτέλη»), που διοργανώθηκε στη Ρώμη από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιταλία, σε συνεργασία με το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Α.Π.Θ. και κρατικά Kλασσικά Λύκεια της Ρώμης, συναντήθηκαν την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα και την Αν. Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, οι Ιταλοί μαθητές/νικητές του διαγωνισμού Leo Moschen και Maurizio Giovanni De Giacomi, συνοδευόμενοι από την Καθηγήτριά τους Ersilia Torello και την Πρόεδρο του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη εγκαινίασε μία ιδιαίτερης σημασίας συνεργασία μεταξύ της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών», Α.Π.Θ., και τριών κλασικών Λυκείων της Ρώμης, “E.Q. Visconti”, “Virgilio” και “Giulio Cesare”, τα οποία συγκροτούν το δίκτυο Classici dentro, μια πρωτοβουλία για τη διατήρηση και προαγωγή των κλασικών σπουδών στην Ιταλική Εκπαίδευση.

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό τέθηκαν σε διαδικτυακή ψηφοφορία και εν συνεχεία οι πέντε επικρατέστερες κρίθηκαν από τριμελή Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ιταλία κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, από τον Καθηγητή Louis Godart, Πολιτιστικό Σύμβουλο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella, και από την Πρόεδρο του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου. Η τελετή βράβευσης του νικητή του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, στις 1/2/2017, στην αίθουσα τελετών του Λυκείου «Visconti» της Ρώμης και μεταδόθηκε από την Ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση Rai (http://www.dikam.auth.gr/el/node/912).

Ο μαθητικός αυτός διαγωνισμός εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εκδηλώσεων και διεθνών συνεργασιών κατά το Επετειακό Έτος Αριστοτέλη, που πραγματοποίησε το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του Α.Π.Θ., με κορυφαία τη διοργάνωση του μεγάλου Παγκοσμίου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια», στις 23-29 Μαΐου του 2016 (http://aristotleworldcongress2016.web.auth.gr/?q=en).

Το βίντεο της νικητήριας συμμετοχής: https://www.youtube.com/watch?v=ggvVcxi9uGQ&feature=youtu.be,

Όλες οι συμμετοχές στο διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο, http://puntogrecia.gr/index.php/sezioni/miscellanea/1205

Σχετικό ρεπορτάζ στην Ιστοσελίδα του ΑΠΘ, https://www.auth.gr/news/press/24014

Σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του ΔΙΚΑΜ: www.dikam.auth.gr και στο Facebook του ΔΙΚΑΜ: https://www.facebook.com/interdisciplinarycenterforaristotlestudies/