ΜΝΗΜΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΑΜ

Στις 18 Μαϊου του 2010, το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορος της Φιλοσοφίας στον Ακαδημαϊκό Ε. Μουτσόπουλο, τον κορυφαίο εκπρόσωπο της Ελληνικής φιλοσοφικής διανόησης του καιρού μας, ο οποίος άφησε το στίγμα του, τόσο στον Ελληνικό χώρο, όσο και στο διεθνές φιλοσοφικό στερέωμα.

Είχα την εξαιρετική τιμή να μου αναθέσει το Τμήμα να εκφωνήσω τον Έπαινο (Laudatio) προς τον τιμώμενο. Αυτό ήταν κάτι το οποίο πραγματοποίησα με ιδιαίτερη συγκίνηση, διότι πέραν του απεριόριστου σεβασμού και εκτίμησης που έτρεφα για το έργο του Ευάγγελου Μουτσόπουλου, είχα την τύχη να υπάρξω φοιτήτριά του στα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όταν εκείνος ξεκινούσε την Ακαδημαϊκή του καριέρα στην Ελλάδα ως εκλεγμένος τακτικός Καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, το 1966. Η πνευματική αυτή σχέση δασκάλου-μαθητού μας συνόδευσε σε όλη τη ζωή μας με τον απαιτούμενο σεβασμό που οφείλει ο μαθητής στον δάσκαλο και με την διάθεση του δασκάλου, να συνδράμει στις προσπάθειες του μαθητού, ακόμη και στην ώριμη περίοδο της σταδιοδρομίας του, για την καλλιέργεια του φιλοσοφικού στοχασμού μεταξύ των ειδικών, αλλά και για τη διάδοσή του στο ευρύτερο κοινό. Έτσι, όταν είχα την εξαιρετική τιμή να μου αναθέσει ομόφωνα η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Ίδρυση του (ΔΙΚΑΜ) το 2011, ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος ήταν από τους πρώτους που μας έκανε την τιμή να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μου να ενταχθεί στο σώμα των επιτίμων μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΜ. Από το 2011 έως το τέλος της ζωής του συνέχισε να στηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες μας για τη μελέτη και διεθνή προβολή του Αριστοτελικού έργου.

Τιμώντας τη μνήμη του, παραθέτω εδώ την Laudatio που εκφώνησα κατά την Τελετή Αναγόρευσης του Ευάγγελου Μουτσόπουλου ως Επιδτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, καθώς και την ομιλία του Τιμώμενου.

 

Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου

Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης

Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ.

 

Ετικέτες: