Διαδικτυακή Εκδήλωση – ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, 31 Μαρτίου 2021

Την  Τετάρτη 31/3/2021, και ώρα 18:00, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα "Οι θεσμοί της Δημοκρατίας", όπου συμμετείχε η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Νίκου Παρασκευόπουλου, Δημοκρατία. Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη της, από το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, συμμετείχαν:

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Επ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ, Βουλευτής 

Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ και η Πρόεδρος της Ενώσεώς μας

Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ.

Συντονιστής: Ο Άρης Στυλιανού, Αν. Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο συγγραφέας του βιβλίου, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, πρ. Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, η Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου παρατήρησε μεταξύ άλλων τα εξής: «Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο Δημοκρατία. Η Δημοκρατία και η δικαιοσύνη της καθώς βέβαια και το προηγούμενο Οι Μέλισσες και οι Λύκοι. Μελέτες ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου, διαπιστώνει ότι ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ένας γνήσιος Αριστοτελιστής, ένας βαθύς μελετητής του Αριστοτελικού έργου. Αυτό που χαρακτηρίζει τα επιστημονικά του κείμενα εν γένει είναι, ότι δεν μένουν στο πεδίο της νομικής επιστήμης, αλλά προχωρούν στο πεδίο της φιλοσοφίας του δικαίου, της φιλοσοφίας της δημοκρατίας, της μεθοδολογίας του δικαίου και όλα αυτά στηρίζονται σε μία ιστορική αναδρομή. Συνδέει έτσι τον σύγχρονο προβληματισμό πάνω σε καίρια καυτά θέματα της εποχής μας στον χώρο της πολιτικής, της δικαιοσύνης, της νομιμότητας, της δημοκρατίας, της παιδείας, των αξιών που συνοδεύουν τη δημοκρατία, των πολιτικών, κοινωνικών και ψυχολογικών της διαστάσεων, με με τις ρίζες του, που τις τοποθετεί στο πλαίσιο της Αθηναϊκής δημοκρατίας και στην πολιτική και ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη».

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=DDO7U9vw0Zc&t=6s