«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ». Παρουσίαση των Τόμων του Παγκοσμίου Συνεδρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως

«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως, για την παρουσίαση των δύο τόμων:

Aristotle – Contemporary Perspectives on his Thought (De Gruyter, 2018)

Proceedings of the World Congress “Aristotle 2400 Years” (Α.Π.Θ., 2019)

Επιστημονική επιμέλεια των δύο τόμων: Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του

η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος

Οι δύο αυτοί τόμοι, εκδόθηκαν με την επιστημονική επιμέλεια της Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου, Ομότιμης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Προέδρου του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ), από τον διεθνούς κύρους Εκδοτικό Οίκο De Gruyter, ο πρώτος, τον Ιούλιο του 2018, και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το ΔΙΚΑΜ, ο δεύτερος, τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι μελέτες που περιλαμβάνουν έχουν προκύψει από ανακοινώσεις στο Παγκόσμιο Συνέδριο “Αριστοτέλης 2400 Χρόνια,” το οποίο διοργανώθηκε από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ, τον Μάιο του 2016 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα, με την συμμετοχή 250 ομιλητών από σαράντα χώρες από τις πέντε Ηπείρους. Πρόκειται για μία μοναδική στην ιστορία, τόσο των Αριστοτελικών Συνεδρίων, όσο και των Αριστοτελικών συλλογικών τόμων, θεματική κάλυψη όλων των πτυχών του Αριστοτελικού έργου. Μέσα στις 366 σελίδες του πρώτου τόμου, που περιλαμβάνει 20 μελέτες των προσκεκλημένων Αριστοτελιστών διεθνούς κύρους του Συνεδρίου και στις 848 του δεύτερου τόμου που περιλαμβάνει 116 μελέτες Αριστοτελιστών διεθνούς κύρους, αλλά και νέων μελετητών, από όλον τον κόσμο, που συμμετείχαν στις Παράλληλες Συνεδρίες του Συνεδρίου, παρουσιάζεται ένα πανόραμα του πολυσχιδούς Αριστοτελικού έργου στον χώρο της Φιλοσοφίας και των βασικών κλάδων των επιστημών στις πολυάριθμες θεματικές ενότητες των τόμων, καθώς και η επικαιρότητα των Αριστοτελικών ιδεών σήμερα.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι εξής:

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗΣ

Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Université libre de Bruxelles, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΤΑΣΙΟΣ

Ομότιμος Καθηγητής του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου, Α.Π.Θ, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΦΕΝΔΟΝΗ-ΜΕΝΤΖΟΥ

Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης

Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ.

Την συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΚΟΥΡΑΣΚαθηγητής Γενετικής Α.Π.Θ., Γ. Γραμματέας του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Πέρας προσελεύσεως 18:00

Λίγα λόγια για τους τόμους:

Aristotle - Contemporary Perspectives on his Thought. On the 2400th Anniversary of Aristotle's Birth.

Ο τόμος Aristotle - Contemporary Perspectives on his Thought. On the 2400th Anniversary of Aristotle's Birth,περιλαμβάνει 20 δοκίμια από κορυφαίους διεθνώς Αριστοτελιστές από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, που συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια». Tο Συνέδριο διοργανώθηκε από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ, στις 23-28 Μαΐου 2016, για τον εορτασμό της επετείου των 2.400 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη. Τα δοκίμια του τόμου καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα του Αριστοτελικού έργου, που απλώνεται από τα πεδία της Μεταφυσικής, των Πολιτικών, της Ηθικής, της Βιοηθικής, της Ρητορικής, της Αισθητικής, έως τα πεδία της Φυσικής, της Ψυχολογίας, της Βιολογίας, της Ιατρικής και της Τεχνολογίας. Οι εμβριθείς αναλύσεις των συγγραφέων βαθαίνουν τη γνώση πάνω σε θεμελιώδεις Αριστοτελικές έννοιες ιδιαίτερα σημαντικές για την κατανόηση του Αριστοτελικού έργου στο σύνολό του. Επιπλέον, οι συγγραφείς διερευνούν τη σχέση των Αριστοτελικών ιδεών με σύγχρονα θέματα, προτείνοντας νέες προοπτικές για τη μελέτη της σκέψης του Μακεδόνα φιλοσόφου. Ο τόμος εκδόθηκε με την επιστημονική επιμέλεια της Ομότιμης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Προέδρου του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ, Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου, από τον διεθνούς κύρους Εκδοτικό Οίκο De GRUYTER, τον Ιούλιο του 2018.

Proceedings of the World Congress “Aristotle 2400 Years”

Ο ιστορικός αυτός τόμoς, Proceedings of the World Congress “Aristotle 2400 Years,” των 848 σελίδων, περιλαμβάνει μια πολυθεματική συλλογή από εκατόν δεκαέξι δοκίμια που παρουσιάστηκαν αρχικά στις Παράλληλες Συνεδρίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 χρόνια». Το Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε τον Μάιο 23-28, 2016 από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ. περιλαμβάνει μια ιστορική συνάντηση μελετητών από ένα ευρύ φάσμα χωρών: Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κολομβία, Κύπρο, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Τσεχία και Φιλιππίνες. Το αποτέλεσμα είναι μία γόνιμη συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, οι οποίες ανοίγουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προοπτικές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε και να εμβαθύνουμε στη σκέψη του Σταγειρίτη φιλοσόφου. Παράλληλα, μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση, αναδεικνύουν την επικαιρότητα του Αριστοτελικού έργου τόσο στον χώρο της Φιλοσοφίας όσο και στον χώρο των επιστημών. Ο τόμος εκδόθηκε με την επιστημονική επιμέλεια της Ομότιμης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Προέδρου του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ, Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ., τον Σεπτέμβριο του 2019.