Ο Αριστοτέλης και το οικονομικό μοντέλο του Jeffrey D. Sachs

Tην Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Κτίριο ΚΕΔΕΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιστημονική συνάντηση με τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο Jeffrey D. Sachs. O Καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia Jeffrey Sachs παρουσίασε την πρότασή του για τη διαμόρφωση ενός οικονομικού μοντέλου βασισμένου στις αρχές της Αριστοτελικής ηθικής φιλοσοφίας και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και διατύπωση προτάσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο νέος Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας Γρηγόριος Ζαρωτιάδης και Καθηγητές της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιτημών, ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Νίκος Θεοδοσίου, η Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ, Ομότιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ο Αντιπρόεδρος, Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης, καθώς και Καθηγητές άλλων συγγενικών επιστημονικών πεδίων. 

Ο Καθηγητής Jeffrey Sachs, από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες παγκοσμίως για την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, εκπονεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ουμανιστικό οικονομικό μοντέλο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων οικονομικών προβλημάτων παγκοσμίως, βασισμένο στις αρχές της ηθικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη, όπως αυτή εκτίθεται στις ηθικές του Πραγματείες, Ηθικά Νικομάχεια και Ηθικά Ευδήμεια. Φέρνει έτσι στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος την διασκαλία του Αριστοτέλη και δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι πρόθυμος να συνδράμει στην προσπάθεια του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ, για την προβολή του έργου του Σταγειρίτη φιλοσόφου σε παγκόσμια κλίμακα.

Περισσότερες πληροφορίες για το επιστημονικό έργο και την εν γένει δραστηριότητα του Καθηγητή Jeffrey Sachs, o οποίος αναγορεύθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2018 επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονονικών Επιστημών, ΑΠΘ, μπορείτε να επισκεφθείτε τους συνδέσμους:

https://www.auth.gr/news/press/25942

https://www.eps.auth.gr/el/econ/faculty/6673