Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με μέλη του Δ.Σ. του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ και της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου για το «Διεθνές Πνευματικό Κέντρο Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης»

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος δέχθηκε σε ακρόαση την  Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο, μέλη του Δ.Σ του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του Α.Π.Θ. και της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου του Α.Π.Θ. και του Δήμου Αριστοτέλη, τα οποία τον ενημέρωσαν για την ίδρυση του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση των στόχων, την αρχιτεκτονική πρόταση και τη μελέτη βιωσιμότητος του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου. Εξέφρασε τον ενθουσιασμό και την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του για την πραγματοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου, το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει σε παγκόσμια κλίμακα το έργο του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου και ταυτόχρονα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής αλλά και γενικότερα της Ελλάδος. 

Επιπρόσθετα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και συζήτηση για την αναγκαιότητα ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Σταγείρων στο Μητρώο Μνημείων Εθνικής Κληρονομιάς με στόχο να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξή του στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επιπλέον την επιθυμία να επισκεφθεί την περιοχή και τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων καθώς και να ενημερώνεται για την πορεία της υλοποίησης του έργου.

Στη συνάντηση, η Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ), Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, παρουσίασε τις δραστηριότητες του ΔΙ.Κ.Α.Μ και πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον τόμο Aristotle - Contemporary Perspectives on his Thought: On the 2400th Anniversary of Aristotle's Birth (ed. Demetra Sfendoni-Mentzou)ο οποίος εκδόθηκε πρόσφατα από τον διεθνούς κύρους Εκδοτικό Οίκο De Gruyter και περιλαμβάνει τις εργασίες των προσκεκλημένων ομιλητών του Παγκοσμίου Συνεδρίου “Αριστοτέλης 2400 χρόνια,” το οποίο διοργανώθηκε το 2016 από το ΔΙΚΑΜ υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.Τέλος υπογράμμισε, ότι  η ανάδειξη και προβολή του φιλοσόφου, ο οποίος διαμόρφωσε τη σκέψη του Ευρωπαϊκού και εν γένει Δυτικού πολιτισμού,αποτελεί το κοινό όραμα και τον κοινό στόχο που συνενώνουν δημιουργικά το ΑΠΘ και τον Δήμο Αριστοτέλη. 

Ο τέως Δήμαρχος Αριστοτέλη και υπεύθυνος της ομάδας εργασίας του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης», Ιωάννης Μίχος,παρουσίασε αναλυτικά το επιχειρηματικό σχέδιο καθώς και τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν και τα μέλη της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ και Γ. Γραμματέας του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ., Σταύρος Αυγολούπης, διατελέσας Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ και Μέλος του ΔΣ του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ., Ιωάννης Σειραδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας Α.Π.Θ. και Αντιπρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος, Καθηγητής Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΑΠΘ, π. Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, και Νικόλαος Τσινίκας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., σύμβουλος για αρχιτεκτονικά θέματα. 

Η δημιουργία και η λειτουργία του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης» προβλέπεται στο Σύμφωνο που υπέγραψαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Αριστοτέλη τον Ιούλιο του 2018.  Στόχος είναι να  τοποθετηθεί η περιοχή στο διεθνές πολιτιστικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και να ενισχυθεί παράλληλα η πολιτική αειφόρου ανάπτυξης που σχεδιάζεται και υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στον τόπο όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία και τη στρατηγική ανάπτυξης του Κέντρου είναι η συμβολή του επιστημονικού δυναμικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κυρίως του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών(ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, τα μέλη του οποίου έχουν εργαστεί άοκνα για τη διαμόρφωση της επιστημονικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Κέντρου, με γνώμονα τη διεθνή προβολή του και την άμεση σύνδεσή του με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα παρέχονται στους συνδέσμους: 

https://www.auth.gr/news/press/26742

https://www.auth.gr/news/press/26938